Alif – Mobility Pavilion 2020 Dubai Expo | Foster + Partners

Alif Mobility Pavilion designed by the award-winning Foster + Partners for 2020 Dubai Expo, features the world’s largest 160 passengers lift.
The Mobility Pavilion for 2020 Dubai Expo
Photo by Suneesh Sudhakaran, DUBAI, MARCH 07 2021

Foster + Partners is designing the Alif Mobility Pavilion for 2020 Dubai Expo, based on the sub-themes of Mobility, Sustainability and Opportunity.

The Mobility Pavilion, designed by the award-winning Foster + Partners, features the world’s largest passenger lift, which will transport 160+ people at a time. The pavilion also stars a partly underground, partly open-air 330-metre track for you to see cutting-edge mobility devices in action.

The 2020 Dubai Expo focusses on the theme, Connecting Minds and Creating the Future, providing a platform to foster creativity, innovation and collaboration globally.

The 2020 Dubai Expo will run from october 1st 2021 until march 31st 2022. the expo will finally unveil its host of pavilions after a one year delay caused by the global pandemic.

The Alif Mobility Pavilion occupies a dedicated plaza at the south entrance to the site and will have a lively, dynamic landscape conceived as a fairground with undulating tracks and demonstration areas for the latest technological innovations related to mobility. The surrounding landscaped areas correspond to the internal functions of the pavilion, with three main zones offering a variety of spaces for visitors to relax and enjoy the spectacle.  This includes a high-speed track that runs – partially underground – in a loop around the pavilion, showcasing personal mobility. A raised platform for large-scale presentations and performances, The Stage is optimally located for a changing schedule of complementary events with a sheltered viewing area for the underground portions of the high-speed track. The Bowl is a large amphitheatre that can seat up to 500 people conveniently located at the pavilion’s exit, making it an ideal spot for visitors to rest and contemplate their journey.

Internally, the display areas are divided into three key zones, each forming a petal in the tri-foil plan. Visitors enter directly into the central core, which features a moving platform that takes everyone up to the third level. From here, people move down through successive interconnected galleries to the lower ground floor, viewing innovative, immersive and interactive visitor experiences focussed on mobility.

An expression of the dynamic nature of mobility, the façade features a series of horizontal stainless-steel fins that wrap around the building. These fins lift up to form a canopy for each of the three entrances, while the roof hosts an array of both photovoltaic and solar hot water panels. The building is designed to achieve a LEED Gold rating and will be repurposed as a high-quality office building as part of the wider legacy plan.

Subscribe to our newslettersStart receiving our content monthly in your email.