Urukia
Architecture & Design Magazine

MESH Extension of kulturmagasinet Building in Sweden by Matteo Cainer Architects

A competition proposal for the new extension of Kulturmagasinet Building.

Matteo Cainer Architects designed a new extension for Kulturmagasinet building to occupy a beautiful location between the two hills that enclose the city, and that faces the Selangeran River.

MESH - Main-Foyer - Extension of Kulturmagasinet Building in Sweden

MESH is a new culture center design for Kulturmagasinet Building in Sundsvall, Sweden.

It will create a lively meeting place along the waterfront for residents and visitors, all alongside an imposing group of warehouses that are the symbolic remains of a long tradition of shipping and trading.

MESH - interior - Extension of Kulturmagasinet Building in Sweden

The continued expansion and prosperity of the city present the opportunity to create an appropriate setting for these important structures and to reinforce the role of the Kulturmagasinet with the new theaters and performance spaces. The relocation of the E4 highway to the east consolidates the site to the west and provides the width to create a physical barrier to the traffic noise. Equally important is the view from passing vehicles on the E4 highway, an important gateway into the city. This view requires visual and functional cohesion.

MCA_Mesh Theatre exit

The new complex has a powerful architectural identity that will give the building a landmark status. A horizontal structural grid in the form of a hexagonal mesh is overlaid on the site, acting both as datum level and as a design language. The fluid forms of the three new auditoria are built within the voids of the mesh. It is this mesh that gives an identity to the complex, not only as the principal structural but also on a smaller scale, as a brise soleil to the glazed facades. The existing Kulturmagasinet building will be accessed from the new central foyer along its eastern façade. The three new auditoria all connect to the foyer as a ‘string of pearls. These in turn separate the public spaces from the serviced areas to the east. These ancillary ‘back of house’ spaces are set behind a meandering ‘rock face’, where openings provide access  for deliveries and underground parking. The working side of the complex is as important as the public face and is clearly visible in this prominent location.

MCA_Mesh_Exterior garden

To further consolidate the relation between old and new, the orthogonal grid of the Kulturmagasinet glazing is continued and fragmented across the new roofs as openings, and photo-voltaic panels. This space is naturally lit by roof lights that deflect the light across the space. To the south facing the old city is the principal entrance. All spaces are reached from the main foyer and this also connects to the west-facing public terraces that overlook the water. Restaurants and bars are freely organized in the foyer and spill out into the open in good weather. A continuous column-free space frame roof encloses the central space and can be accessed by the public. This connects with the masonry walls of the Magasinet at a high level and allows views across the sculptured roof forms.

concept

Principal materials are sourced locally. Internal surfaces are faced in stone and the same material is carried through to the outside public areas as paving, river walls, and benches. The familiar material is used in all civic areas and reinforces the links with the old town. The envelope above is clad in a standing seam aluminum sheet that celebrates Sundsvall as the major producer of Swedish aluminum. It acts as an emblem of the modern city. The quality of the material responds to the fluid forms and laid in a linear pattern it reflects and illuminates the water. Glazed areas are protected from solar gain by the expanded aluminum mesh, acting as a brise soleil that maintains the apparently seamless envelope and replicates the hexagonal structural grid. Generous landscaping includes a tree planting program along the waterfront, forming a glade of trees that protects the public open space, and the transformation of the highway into a tree-lined boulevard.

plan with site_500


  • Architect: Matteo Cainer Architects
  • Program: Extension of the Kulturmagasinet Building
  • Location: Sundsvall, Sweden
  • Status: Competition Entry
  • Area of new Build: 12,000m2
Comments
Loading...