New Google Mountain View Campus in California | BIG + Heatherwick Studio

A Sustainable Organic form with a lightweight structure for Google Mountain View Campus in California, USA

BIG & Heatherwick Studio reveal Google’s new California Headquarter design.

Google Mountain View Campus-California-BIG-Heatherwick-urukia-01

Google Mountain View Campus is the collaborative work of Danish firm Bjarke Ingels Group (BIG) and the British studio of Heatherwick Studio.The Google’s new California Headquarter design will be a sustainable organic form with a lightweight structure which will provide a great home for Google.

Google Mountain View Campus-California-BIG-Heatherwick-urukia-02

Thomas Heatherwick, Founder and Principal, Heatherwick Studio:

“Heatherwick Studio is thrilled to be working on this exciting project for Google and the community of Mountainview, California.

Google Mountain View Campus-California-BIG-Heatherwick-urukia-03

This is an opportunity to not only create a new home for the world’s most innovative company, but also to make a vibrant piece of town at the same time as protecting and enhancing the local natural habitat.

Google Mountain View Campus-California-BIG-Heatherwick-urukia-04

Bringing the design team together from Heatherwick Studio and BIG means we’ve developed even more exciting solutions that neither would have arrived at alone and we look forward to making them a reality.”

Google Mountain View Campus-California-BIG-Heatherwick-urukia-05

Rethinking office space – Announcement by David Radcliffe at Google

“Today we’re submitting a plan to redevelop four sites—places where we already have offices but hope to significantly increase our square footage—to the Mountain View City Council. It’s the first time we’ll design and build offices from scratch and we hope these plans by Bjarke Ingels at BIG and Thomas Heatherwick at Heatherwick Studio will lead to a better way of working.

Google Mountain View Campus-California-BIG-Heatherwick-urukia-06

The idea is simple. Instead of constructing immoveable concrete buildings, we’ll create lightweight block-like structures which can be moved around easily as we invest in new product areas. (Our self-driving car team, for example, has very different needs when it comes to office space from our Search engineers.) Large translucent canopies will cover each site, controlling the climate inside yet letting in light and air. With trees, landscaping, cafes, and bike paths weaving through these structures, we aim to blur the distinction between our buildings and nature.

Google Mountain View Campus-California-BIG-Heatherwick-urukia-07

Of course, this project is about much more than just office space; it’s about doing more with the local community as well. So we’re adding lots of bike paths and retail opportunities, like restaurants, for local businesses. We also hope to bring new life to the unique local environment, from enhancing burrowing owl habitats to widening creek beds. And we’re committed to do everything we can to save energy—our recent agreement to offset our energy consumption in North Bayshore with renewable energy includes the development of this proposal.

Google Mountain View Campus-California-BIG-Heatherwick-urukia-08

We chose Mountain View for our headquarters 15 years ago because we love the beauty of the bay, the close proximity to great universities, the family-friendly environment and the chance to work in a city at the heart of Silicon Valley. Today, we want to create office spaces that don’t just provide a great home for Google, but which also work for the city that has given us so much.”

Comments

Loading...