Zaha Hadid’s Bee’ah Headquarters in Sharjah, UAE

Zaha Hadid Bee’ah Headquarters: An new iconic office design for Sharjah

Bee’ah commissions Zaha Hadid Architects to build its new Headquarters in Sharjah, UAE

Bee’ah the Middle East’s leading fully integrated environmental and waste management company, has commissioned Zaha Hadid Architects to build the new Bee’ah Headquarters building in Sharjah, UAE, following the 2013 international competition.

Zaha Hadid Bee’ah Headquarters Sharjah

The new Bee’ah Headquarters building is part of Bee’ah’s ongoing investment to transform attitudes and behaviours in individuals, communities, businesses and cities by providing the infrastructure, tools and support to achieve their environmental goals. Working towards its Zero-Waste to landfill, cleaner air and water, renewable energy and sustainable future targets, Bee’ah is developing coherent and sustainable environmental solutions to meet the challenges of the community it serves.

Inside Zaha Hadid Bee’ah Headquarters Sharjah

See Bee’ah Headquarters building images in this Slideshow:

 

Bee’ah, as an organisation, is converting waste from being something that is a consumptive by-product of society to something that can be core to society’s future. This has been achieved by transforming both materials (though recovery and energy generation) and society (via social outreach and educational programs) to create an integrated ecosystem for the future.

The Bee’ah Headquarters building embodies these principles by providing the company with an administrative centre of sustainable construction of LEED Platinum Certification, with ultra-low carbon and minimal water consumption in operation and minimised material consumption in construction. The new building and site will also be used as a learning resource to demonstrate practical environmental awareness to the wider community.

Designed in response to its natural environment to provide comfort for visitors and staff alongside minimising energy and resource consumption, the formal composition of the new Bee’ah Headquarters building has been informed by its desert context as a series of intersecting dunes orientated to optimize the prevailing Shamal winds, and designed to provide its interiors with high quality daylight and views whilst limiting the quantity of glazing exposed to the harsh sun.

The two central dunes of the Headquarters building intersect and connect via a courtyard – an ‘oasis’ inside the building enhancing natural ventilation and maximising indirect sunlight to the spaces within.

The building systems of the new Headquarters have been developed to minimise both the energy required for cooling and the need for potable water consumption, while its structure reduces material consumption through architectural and structural integration, as well as recycled material recovery.

The new Bee’ah Headquarters building is defined by the principles that are the foundation of the company’s mission to provide integrated environmental and waste management services to meet the future challenges of its community. Bee’ah is leading by example in creating a work environment that continues its commitment to deliver coherent and sustainable environmental solutions.

Recognizing that awareness and education are essential to achieving its goals, Bee’ah operates the Bee’ah School of Environment (BSOE), which aims to develop a ‘greener future generation’ through environmental learning and tools that help children understand their vital role in environmental responsibility. To date, 174,000 children in over 210 schools across the emirate have participated in its ongoing programs. Educational facilities and exhibition spaces within the new Headquarters building will enable Bee’ah to further its community engagement and outreach initiatives.

Bee’ah’s new Headquarters will enable the company to manage and deliver further advancements in environmental services. These include even greater operational effectiveness of its Waste Management Center which represents an entirely new approach to managing waste in the region with a number of industrial, commercial and residential waste diversion operations and facilities that include: the Material Recovery Facility (the third largest in the world); the Construction & Demolition Waste Recycling Facility; the Tyre Recycling Facility (the first of its kind in the region using an environmentally-friendly cryogenic processes); the Compost Plant which processes organic and green waste into fertilizer; the industrial and waste-water lagoons to process liquid waste; the end-of-life vehicle and metal shredding facility as well as a number of other recycling and material processing facilities.

Bee’ah aims to set new standards in the UAE through utilizing 100% green renewable energy sources to power its new Headquarters and ensuring that the maximum amount of recycled materials  recovered from waste are used in its construction.

The Headquarters building has been designed with environmental considerations woven into every aspect of the design using a hierarchical approach to first limit the need to consume resources;  where resources are required – to minimise their consumption; and finally to offset consumption of resources through the harvesting of renewable systems.

The 7,000 sq. m. Bee’ah Headquarters is located on a 90,000 sq. m. site adjacent to the Bee’ah Waste Management Centre. The large site enabled the development of the design as an array of dunes within its desert landscape leading to the two central dunes of the Headquarters building.

The two primary dunes of the Bee’ah Headquarters house the public and management section (entrance lobby, auditorium, visitors’ education centre and gallery, and management offices) and the administrative section (departmental offices and staff café). The two dunes intersect and connect via a central courtyard that forms an ‘oasis’ inside the building – enhancing the natural ventilation and maximising indirect sunlight to the public and administrative spaces within.

The building systems of the new Headquarters have been developed in conjunction with Atelier Ten to minimise both the energy required for cooling and the need for potable water consumption. In milder months, the façade is operable to allow natural ventilation – minimising the need to provide cooling to the building. When conditioning is required, it will be optimised for energy conservation via the use of ventilation energy recovery – allowing fresh air into the spaces with reduced energy impact, and the waste heat that would normally be rejected from the chillers into the atmosphere is to be harvested to provide free pre-heating of the domestic hot water supplies.

The exterior finishes of the building have been selected to reflect the sun’s rays and help to further reduce energy consumption by providing a local heat profile that is akin to the natural desert environment (rather than the high heat profiles associated with conventional roofing systems).

These active and passive energy approaches are calculated to reduce energy consumption by 30%. All power required for the building will be generated via low and zero carbon sources, principally from the adjacent Bee’ah Waste Management Center’s conversion of municipal waste (that would otherwise decay in landfill) into energy, together with large arrays of photovoltaic cells incorporated within the site’s landscaping.

The Bee’ah Headquarters’s structure has been developed in conjunction with Buro Happold to minimise material consumption through architectural and structural integration. Individual elements of the building’s structure and skin are of standard orthogonal dimensions, enabling significant portions to be constructed from materials recovered from the local construction and demolition waste streams managed by Bee’ah, minimising demand for new materials.

Bee’ah’s expertise and experience of recovered water recycling for non-potable use has enabled the design to be developed for exceptionally low potable water consumption. Internal fixtures and fittings will be installed to conserve water to exceptional levels. Native or adaptive species of vegetation will be incorporated to minimise the need for irrigation, with recovered and recycled non-potable water being used where irrigation is required and landscaping.

Project Info:

Name: Bee’ah Headquarters
Location: Sharjah, UAE
Time-frame: 2014 – TBC
Floor area: 7,000 sqm (75,347 sqf)
Height: 18 meters
Architect: Zaha Hadid Architects
Design: Zaha Hadid with Patrik Schumacher
Project architect: Kutbuddin Nadiadi, Tariq Khayyat (Project Associate)
Competition Team: Xiaosheng Li, Gerry Cruz, Yuxi Fu, Drew Merkle, Lauren Barclay, Mostafa El Sayed, Alia Zayani, Mubarak Al Fahim
Design Team: Xiaosheng Li, Gerry Cruz, Yuxi Fu, Drew Merkle, Vivian Pashiali, Edward Luckmann, Eleni Mente, Kwanphil Cho, Mu Ren, Harry Ibbs, Mostafa El Sayed, Suryansh Chandra, Thomas Jensen, Alexandra Fisher, Spyridon Kaprinis
Structural: Buro Happold, London
MEP / Services: Atelier Ten, London
Façade: Buro Happold, London
Cost / QS: Gardiner & Theobald, London
Landscaping: Francis Landscape, Beirut

Comments

Loading...